Friday, March 18, 2011

Pemulihan Khas: Bahan Bantu Mengajar

Saya just upload random pics bahan bantu mengajar from my class which i made this masa belajar di maktab dulu. All pics might be a little bit blur coz pics taken from my cheap cam handphone.

Kebanyakan alat ni tak berapa kemas sebab saya bukan reti buat kerja kemas sangat.haha.forgive me. Masa tu buat bahan pakai duit sendiri weh...kena la berjimat cermat beli and guna bahan macam kertas, laminate paper dsb. Harapnya tahun ni bersungguh buat bahan bantu mengajar lebih cantik dan kemas. Gambar2 ni pun masa tahun 2008 dan 2009. Mengajar sekarang lebih banyak guna perisian powerpoint daripada alat2 ni. cekidaut.

Buku Pop-up Huruf Vokal
Pop up book (A-Z)




Roda Impian Ku Impian Mu Jua

Let's Bowling Yo!  Math
carta cabutan soalan math





Kad Selak (A-Z)






Kad Cantum Mencantum




Token chart and organisation chart




kedai yg buat




kedai buat jugak










garam kasar. Kalau guna pasir,kotor..



untuk latihan jari/tangan, rangsang kreativiti murid

kad cantum abjad dengan gambar


Semua bahan mengajar ni dibuat bersungguh2 tapi budak budak buat dekk je..Diorang lagi berminat dengan bahan mengajar guna komputer..lagi lagi gambar yang beranimasi...So kebanyakan bahan mengajar saya sekarang dalam bentuk power point and scan bahan bacaan daripada buku untuk paparkan pada skrin..

Sadisnya sekarang laptop ni tunggu masa je K.O...coz virus attack..argghhhhh!!!nyawaku!
...LCD skrin di kelas pun asyik jadik yellow screen...sudahla mengajar pun rasa macam tak ada kualiti sebab asyik tersepit dengan tugas lain (buat surat....program sekolah..kemaskini sistem fail yang teramat banyak...hal sekolah etc)..haihhh..berkat ke rezeki aku nih...

Lain kali nak update bahan dari power point pulak..(^__^) have a nice weekend!


IT'S EASY TO BE A TEACHER BUT IT IS NOT EASY TO BE A GOOD TEACHER

26 comments:

afiq said...

wah !!cantik gile ko punya bahan mengajar...ank murid tak amik tau ek..ok ok takpe kasi aku..nanti aku leh guna ajar bakal anak aku mbaca hehehehehe

CikNurul said...

tq..tak le cantik mana pun..ayah ko lagi terrer buat abm nie...B)

lynaatika yusoff said...

cantik abm cikgu nurul..untuk budak hyper bole gune kn....?? menangis saye tgk bdk hyper yg x nk buat keje lgsung...cmpor pulak dgn prngai2 yg lain, SD, LD....dugaannn.....

CikNurul said...

hai lynaatika..budak hyper mmg boleh guna..saya ada juga murid hyper tapi selalunya saya bagi dam suku kata atau permainan komputer..(uluskum.net/remedial)bagi dorng permainan yang dorang leh kusyuk main..klu ngn hyper ni perhatian mmg kna lebih..nk buat mcm mane kan..amanah kita..klu lynaatika buat byk bhn n bagi dorng main pastu kenal pasti mainan apa yg boleh cool down dorng or tarik minat dorng belajar..good luck!

cikgu arif said...

mohon guna idea cikgu utk sy guna dlm kelas.. sedang buntu mencari idea. terima kasih.

CikNurul said...

sama2
saya izinkan =D

Anonymous said...

Assalamualaikum,..BBM yg menarik..saya ingin mengambil idea drp CikNurul sbg panduan utk saya mengajar murid2 berkeperluan khas..di harapkan anak2 ini menyukainya..tq

missN said...

ok, no problem =)

Anonymous said...

Assalamualaikum...comelnye bbm..boleh ajar x nak buat mcm mana...sayabelajar lg

missN said...

waalaikummussalam... ermm ajar? ermm..boleh tapi agak mengambil masa sikit..insha Allah sya cuba postkan nnt.

Aina Azrina said...

Assalamualaikum.. saya berminat la dengan abm roda impian tu.. boleh tak nak tahu cara nak buat roda impian ? :)

missN said...

waalaikummussalam..boleh..tapi minta maaf aina buat masa sekarang busy sikit nk urus pibg..nak buat roda tu senang tapi ambil masa panjang..huhu..insha Allah ada masa sya akan post kan roda impian baru..yang dlm gmbar tu dh tercbut dah perkataan huhu

Jamilah Mustakim said...

as'salamualaikum, menarik bbm yg akak buat tu, nak tanya macam mana cara untuk bermain roda impian tu ya =)

missN said...

waalaikummussalam..minta maaf jamilah..sebab lambat reply..selalu sya check komen dlm dashboard tp xnmpak komen jamilah. sory=(..ok cara nak main mudah saje..tapi game ni utk murid level sgt rendah,murid yg pandai baca dh tak minat game ni..perkenalkan dulu gambar dan perkataan dalm roda impian kat murid..bila dorng dah kenal baru kita tunjuk cara main cth-lori/pstu kita pusingkan perkataan lori tu gmbar lori..kalau 2-3 org murid biar dorng bergilir2 pusing kan perkataan yg kita sebut. pebagaikan pengajaran guna 1 game cthnya- pertandingan antara murid siapa pusing jwpan paling bnyak betul @ tulis perkataan berdasarkan gambar pada roda impian @ kuiz dll..harap ini dpt mmbantu =)

missN said...

*pusingkan perkataan 'lori' tu pada gambar lori..(pembetulan huhuhu)

~ F@reSt.....~ said...

Assalamualaikum c.nurul....cantik3 bbm cikgu....mohon izin sy gunakn idea cikgu utk murid 2 sy bg pljrn agama.... :-D:-D:-D

~ F@reSt.....~ said...

Assalamualaikum c.nurul....cantik3 bbm cikgu....mohon izin sy gunakn idea cikgu utk murid 2 sy bg pljrn agama.... :-D:-D:-D

missN said...

waalaikummussalam ..tq2..alhamdulillah..silakan2..hehe =)

Sherin Ina said...

salam.. blh tak sy nk dpt emel utk cntact secara personal.. sy baru blja utk jd guru jd sy nk lah mntk nasihat

Sherin Ina said...

emel sy sharinahadnan@gmail.com

missN said...

asslm..hai sherin..boleh contact sya di nuwrull@gmail.com..

Dzul Faqar said...
This comment has been removed by the author.
Nizamuddin Shah said...

salam cikgu nurul. mohon izin nak gunakan idea cikgu utk sy buat bbm..

missN said...

salam..ok no problem =)

Anonymous said...

Interesting. Kreatif sngat :)

missN said...

tq darling =)