Saturday, May 21, 2011

Macem macem

Langsung tak rasa nak update blog. Ini semua tumblr punya pasal. I'm addicted to tumblr. What the fish! Bahasa aku juga dah jadi bahasa tumblr.  Semua post dalam tumblr memang menyentuh pemikiran aku. Setiap minggu aku karang cerita dalam kepala untuk dipostkan dalam blog. Siap dengan gambar sekali. Tapi tiap kali surf mesti mula dengan tumblr dulu. Paldang Dam!

Banyak benda best bulan Mei. Yang tak best pun ade. Kalau best je memanjang memang aku tipu. Dua minggu lepas murid semua exam PKSR. Time tu memang best giler untuk guru pemulihan sebab tak mengajar. hahahaha. Tapi still la kena datang sekolah. Sebagai guru yang agak 'goyang kaki-sebab tak ada murid masuk kelas pemulihan' so kena ganti cikgu lain jaga kelas dorang. Ehem. Saya menurut perintah. Best giler yang dimaksudkan di situ ialah i can spent my time to create ABM. Seminggu lebih weh ko tak ada kelas. Datang sekolah breakfast- stay dalam kelas buat bahan mengajar-kemas kelas-check fail/barang-tukar and tambah bahan pameran-jaga kelas cikgu lain-balik rumah.

Seronoknya.

Dan buat bahan mengajar pulak bukan sehari je boleh siap. Nak buat satu bahan makan masa paling lama 4 hari. Prosesnya macam cari gambar taip perkataan sebanyak mungkin. Lepas tu print dan gunting. Lepas gunting setiap satu gambar (lebih kurang 50-60 keping) dan perkataan/sukukata kena laminate pula. Lepas laminate potong lagi sekali satu persatu. Lepas tu baru tampal di dinding atau jadikan buku,etc..Itu baru satu benda..belum lagi yang lain-lain.

kononnya rajin nak buat di rumah bila tak siap akhirnya macam tu juga rupa kerja tu dibawa ke sekolah esoknya. *ayat dah macam budak pemulihan =P


Akhirnya dapat buat 3 bahan untuk ditampal di dinding, 2 buku selak (ayat). Tak dapat siarkan gambar aksi panjat tangga tangan terkapai-kapai gam huruf dan kad gambar di dinding kelas, balik rumah sakit urat. Tapi kan..Tapi kan..puas hati betul dapat buat bahan mengajar ni. Lagi-lagi bila murid pemulihan tengok, baca dan ingat.

Ini cerita lain pulak. Sekarang saya tinggal seorang di rumah atas bukit tepi jalan sebelah hutan. Disebabkan saya seorang yang pelik, maka saya sanggup tinggal sorang tanpa mencari housemate walaupun saya ni sangat penakut tahap gaban. Saya juga pelik sebab lebih suka mengemas di dalam rumah tetapi mengabaikan kekemasan luar rumah. Know what i mean? who know i know you know. keliling rumah dah betul-betul macam hutan..huhu..aku tak sanggup nak keluar rumah bersihkan segala rumput dan semak sejak ditemani semut tanah, lubang ular etc. bila niat nak racun rumput musim hujan pulak..masa musim panas rumput tak naik pun. Dorang macam tahu je aku nak meracun dorang. hmph.

Akibat daripada malas/tak berani nak bersihkan segala semak samun tu binatang hutan dah berani tonjolkan diri dorang berkenalan dengan tuan rumah. Siap tunggu depan pintu lagi.padan muka i.

enough.
entri hari guru? next time. hehe

and Happy Besday To Me. muahahaha.

No comments: